Etiketter

effektiv (6) tomat (6) pasta (5) enkel (4) glutenfri (4) ost (4) singel (4) barn (3) gott (3) halvfabrikat (3) hartler (3) högrev (3) nötfärs (3) pannkakor (3) parmesan (3) pesto (3) pizza (3) potatis (3) smör (3) svamp (3) ugn (3) vitlök (3) bacon (2) chorizo (2) enkelt (2) form (2) glutenfritt (2) hallon (2) hamburgare (2) johan (2) kvarg (2) kyckling (2) köpemat (2) lax (2) mat (2) mellanmål (2) olivolja (2) scones (2) tabasco (2) tid (2) FETA (1) baka (1) banan (1) basilika (1) blodkorv (1) blåbär (1) breakfast (1) brunsås (1) bröd (1) burgundisk (1) chili (1) chips (1) choklad (1) citron (1) creme fraiche (1) dröm (1) english (1) enångsgrill (1) falukorv (1) fish (1) fisk (1) fläskfile (1) fredag (1) frukost (1) färg (1) färs (1) glass (1) glutenfri.glutenfritt (1) grill (1) grillspett (1) gröt (1) halloumi (1) isbitar (1) jordgubb (1) jäst (1) kalops (1) kanel (1) kapris (1) kesella (1) kolhydrat (1) kryddor (1) kyl (1) köttfärs (1) lasagne (1) långkok (1) lövbiff (1) macka (1) mackor (1) mjölk (1) muffins (1) musli (1) nyttigt (1) oelek (1) pappa (1) persiljia (1) pommes (1) potatisbullar (1) potatissallad (1) rismjöl (1) röror (1) salami (1) sallad (1) salt (1) sambal (1) sidfläsk (1) socker (1) soja (1) stekfläsk (1) strand (1) strandmat (1) strössel (1) svartpeppar (1) termos (1) tonfisk (1) träning (1) varma (1) vin (1) vitkål (1) vitvinsvinäger (1) wallenbergare (1) ägg (1) öl (1)

fredag 9 augusti 2013

Lax

Lax är troligen något av det vanligaste som lagas i Svenska kök 2013.
Sökning på recept.nu ger Lax 1280 träffar, kyckling 1630, oxfilé 40, köttfärs 471.


Crème fraiche lax med parmesan

Frågan vad man skall krydda sin ugnsbakade lax med är snarare, vad kan man inte krydda med ?
Detta är en av mina favoriter

4 port
4 bitar lax ( färsk eller tinad frusen av kvalité..........)
1 burk lätt Crème fraiche franska örter
Salt
Citronpeppar
Parmesan
Olja
Citron

Tinad eller färsk lax torkas ordentligt på hushållspapper. Salta en sida ordentligt.
Häll ut lite olja i en ugnsform och pressa en halv citron. Lägg på laxbiten med saltsidan neråt och smek runt den lite i olja/citron. Krydda översidan med citronpeppar och bred på ett lager Crème fraiche.
Tillaga i ugn 160-170 grader i ca 15 min. Proffs använder termometer,  inner temp lax 56 grader.
Med 5 minuter kvar riv över parmesan och grädda sista 5 min med grillelement.

Här serverat med kokt delad potatis med smör och salt på. Smör och salt på potatis är magiskt gott.
Klicka ut lite kall crème fraiche.

Dotterns variant är utan crème fraiche och citronpeppar. Blandas med mosad potatis och rikligt med smör ;)

Effektiv tid 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar