Etiketter

effektiv (6) tomat (6) pasta (5) enkel (4) glutenfri (4) ost (4) singel (4) barn (3) gott (3) halvfabrikat (3) hartler (3) högrev (3) nötfärs (3) pannkakor (3) parmesan (3) pesto (3) pizza (3) potatis (3) smör (3) svamp (3) ugn (3) vitlök (3) bacon (2) chorizo (2) enkelt (2) form (2) glutenfritt (2) hallon (2) hamburgare (2) johan (2) kvarg (2) kyckling (2) köpemat (2) lax (2) mat (2) mellanmål (2) olivolja (2) scones (2) tabasco (2) tid (2) FETA (1) baka (1) banan (1) basilika (1) blodkorv (1) blåbär (1) breakfast (1) brunsås (1) bröd (1) burgundisk (1) chili (1) chips (1) choklad (1) citron (1) creme fraiche (1) dröm (1) english (1) enångsgrill (1) falukorv (1) fish (1) fisk (1) fläskfile (1) fredag (1) frukost (1) färg (1) färs (1) glass (1) glutenfri.glutenfritt (1) grill (1) grillspett (1) gröt (1) halloumi (1) isbitar (1) jordgubb (1) jäst (1) kalops (1) kanel (1) kapris (1) kesella (1) kolhydrat (1) kryddor (1) kyl (1) köttfärs (1) lasagne (1) långkok (1) lövbiff (1) macka (1) mackor (1) mjölk (1) muffins (1) musli (1) nyttigt (1) oelek (1) pappa (1) persiljia (1) pommes (1) potatisbullar (1) potatissallad (1) rismjöl (1) röror (1) salami (1) sallad (1) salt (1) sambal (1) sidfläsk (1) socker (1) soja (1) stekfläsk (1) strand (1) strandmat (1) strössel (1) svartpeppar (1) termos (1) tonfisk (1) träning (1) varma (1) vin (1) vitkål (1) vitvinsvinäger (1) wallenbergare (1) ägg (1) öl (1)

söndag 18 augusti 2013

Baka bröd

Baka bröd utan att behöva knåda ihjäl sig och bli alltför kletig om fingrarna........
Detta bröd blir nästan bara godare och saftigare efter det har varit fryst och blivit uppvärmt i micron.

Havre och Rågrutor med en nypa musli.

Retar ni er också på det där sista i musli, cornflakes eller andra flingpaket ? En smulig blanding som liksom inte blir något mer än seg deg ihop med mjölk eller fil. Spara på det tills ni bakar. En liten extra krydda blandning till bröd. Frukt och nötter i kraftigare bröd kan vara så gott.

Havre och Rågrutor.

1 pkt jäst ( använder lite mer jäst än normalt för att göra brödet lättare och luftigare)
7,5dl vatten ( fingervarmt)
50g smör ( flytande raps/smörblandning är enkel att jobba med)
2dl havregryn
2tsk salt
3msk sirap
2 msk brödkryddor
2 tsk anis ( häll anis i varma vattnet så blommor smaken ut)
800g rågsikt/15dl ( väg gärna. Enkelt få rätt mängd i bunken ? mer exakt)

Smula ner jästen i en degskål med vattnet. Rör om tills jästen har lösts upp . Häll i anisen.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta kraftigt med degvispar eller hushållsmaskin. Degen skall bli "tung" men smidig. Jäs ca 30-40m till dubbelstorlek under bakduk. Degen behöver en mössa för att hålla värmen ;)
 Tryck ut degen på en bakplåt med mjölad hand/slickepott.
Jäs under "mössa" ca 45 min. Grädda i 225 i ca 20min. Ev täck ovansidan med alu folie efter 15m om den börjar bli mörk. Låt svalna under bakduk.
Bryt skär i rutor/bitar.
Effektiv tid ca 15min. Hinner lätt följa vinterstudion under de långa vintrarna samtidigt.

Om gräddning av bröd. Syftet är inte att torka ut brödet och få det "torrt". Värmen skall "klistra" ihop de kedjor som bildats under jäsning och på så sätt bli hårt. Tid skiljer massor mellan olika ugnar.
Själv tar jag kött termometern och någonstans runt 95 grader i mitten tar jag ut brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar