Etiketter

effektiv (6) tomat (6) pasta (5) enkel (4) glutenfri (4) ost (4) singel (4) barn (3) gott (3) halvfabrikat (3) hartler (3) högrev (3) nötfärs (3) pannkakor (3) parmesan (3) pesto (3) pizza (3) potatis (3) smör (3) svamp (3) ugn (3) vitlök (3) bacon (2) chorizo (2) enkelt (2) form (2) glutenfritt (2) hallon (2) hamburgare (2) johan (2) kvarg (2) kyckling (2) köpemat (2) lax (2) mat (2) mellanmål (2) olivolja (2) scones (2) tabasco (2) tid (2) FETA (1) baka (1) banan (1) basilika (1) blodkorv (1) blåbär (1) breakfast (1) brunsås (1) bröd (1) burgundisk (1) chili (1) chips (1) choklad (1) citron (1) creme fraiche (1) dröm (1) english (1) enångsgrill (1) falukorv (1) fish (1) fisk (1) fläskfile (1) fredag (1) frukost (1) färg (1) färs (1) glass (1) glutenfri.glutenfritt (1) grill (1) grillspett (1) gröt (1) halloumi (1) isbitar (1) jordgubb (1) jäst (1) kalops (1) kanel (1) kapris (1) kesella (1) kolhydrat (1) kryddor (1) kyl (1) köttfärs (1) lasagne (1) långkok (1) lövbiff (1) macka (1) mackor (1) mjölk (1) muffins (1) musli (1) nyttigt (1) oelek (1) pappa (1) persiljia (1) pommes (1) potatisbullar (1) potatissallad (1) rismjöl (1) röror (1) salami (1) sallad (1) salt (1) sambal (1) sidfläsk (1) socker (1) soja (1) stekfläsk (1) strand (1) strandmat (1) strössel (1) svartpeppar (1) termos (1) tonfisk (1) träning (1) varma (1) vin (1) vitkål (1) vitvinsvinäger (1) wallenbergare (1) ägg (1) öl (1)

tisdag 30 juli 2013

Röror

Laga mat med röror är ENKELT

Tycker ni det svårt att få lagom krydda på maten. Smakrik mat utan att det blir starkt.
Delar mig av en episod ifrån en Koreansk båt jag seglade på som supercargo. Enbart jag och en engelsk lots ombord som inte var ifrån Korea. Vid matbord låg det en liten vit handduk på alla stolar utom två där han och jag skulle sitta. Väl vid bordet fick man välja western och asian food. Skepparn rekommenderade western för oss. Fem minuter in i måltiden förstod jag vad handdukarna var till för. Grytan var så stark att alla svettades ordentligt. Tur man valde western food.

Så om ni inte lägger ut handdukar när gäster kommer på besök, testa att laga mat med röror istället för mängder av kryddor.

Fördel med röror är att de innehåller en mer jämn och komplex smaksammansättning redan ifrån början. Kan vara lättare att dosera då vi pratar tsk,msk istället för en nypa pulver av något slag. Hur stor är en nypa?
På vägen till att göra vardagsmaten smakrik utan att bli handduks stark får man testa fram hur olika röror bidrar med smak och styrka.

Singelpappans kokbok rekommenderar att testa några och sedan hålla sig till dom man känner väl. Gör gärna egna röror och ha i kylskåp/frys. Finns egentligen inga begränsningar när det gäller smakkombinationer!

På bilden är en standard som finns här hemma. Köpta sambal Oelek, Pesto och fonder av olika slag. Till det egna som torkade tomater lagda i olja. Olja med vitlök i och sist det där sista halva glaset i vinflaskan.
Häll röda vinet som blir över i en kastrull och låt det på svag värme reducera till lite mindre än halva mängden. (går utmärkt att göra dagen efter). Frys in som isbitar. Fungerar sedan som en grund i rödvinssås eller som smak i vanlig köttfärssås. Barnen här undrar varför min sås är godast i världen.....
Knepet är oxfond och rödvins isbitar, recept kommer.

Tomatoljan ger ihop med färsk basilika en skön smak på pasta!

Lycka till med era blandningar!

ps detta är roligare än att krydda snaps, men lika enkelt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar