Lasagne
Ostsås
Köttfärssås
Lasagne är ju faktiskt tre rätter :)
Gör lite större sats köttfärssås och koka upp pasta, ostsåsen kan användas som den är eller blanda i lite kalkon/skinka. Glöm inte att krydda upp den med lite svartpeppar och parmesan :)
Recept för 2 port köttfärssås, 2port ostsås/pasta och 4 port lasagne
Köttfärssås
800 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 lök
1 vitlök
2 msk fond
Hacka löken och bryn ihop med köttfärsen. Blanda med tomatpure ( låt den fräsa lite först i kastrullen, det hindrar att tomat och fettet skiljer sig), krossade tomater och fond i en kastrull. Småkoka 10-15 min.
Ostsås
1l mjölk
1dl vetemjöl
100g ost ( Spara resterna av osten som inte går att skiva och hacka upp den)
50g smör
Smält smöret i en kastrull, rör ut lite mjöl i fettet. Tillsätt mjölk och mjöl i omgångar och vispa runt. För mig så blir det ungefär fyra gånger på en liter mjölk. När all mjölk och mjöl är varmt. Tillsätt osten. Småkoka i fem minuter under omröring. Extra gott med parmesanost!
Lasagne är nu i princip klar!
Blanda varva ostsås, köttfärs och pastaplattor i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås och riven ost ( kör en mozarella och parmesanblanding. Mellan varven drar ett varv med salt och pepparkvarnen.
Vet att västgötaost gör sig riktigt bra också.
225 grader i ugnen i 15-20 minuter till osten har fått en riktigt fin färg. Stäng av ugnen och låt lasagnen stå kvar i värmen i 20-25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar